Pracodawca jutra

Laureaci VII Konkursu Top Mechanik.

We wtorek 25 kwietnia 2023r. w siedzibie Fundacji Alae w Świebodzicach odbyła się Gala rozdania nagród i dyplomów laureatom VII Konkursu Top Mechanik.

Celem konkursu adresowanego do uczniów szkół ponadpodstawowych, techników i branżowych szkół I stopnia, kształcących w zawodach: technik mechanik oraz operator obrabiarek skrawających było podnoszenie poziomu umiejętności zawodowych uczniów, przygotowanie ich do egzaminów i do pracy w zawodach zawierających elementy kształcenia związane z obróbką skrawaniem, a także promocja kształcenia zawodowego.

W tegorocznym Konkursie wzięło udział 10 drużyn, które reprezentowały szkoły z Wałbrzycha, Dzierżoniowa, Bielawy, Świebodzic, Ząbkowic Śląskich i Kamiennej Góry.

Młodzież rywalizowała w dwóch kategoriach:
- szkół branżowych
- technikum

Na Gali nie mogło zabraknąć przedstawicieli szkół oraz firm mocno zaangażowanych w realizację przedsięwzięcia.
Wśród gości znaleźli się przedstawiciele wszystkich szkół biorących udział w Konkursie oraz takich przedsiebiorstw jak Autocam Poland, Optima Tools, Con Forza, MMC Hardmetal, Segepo – Refa, Masterform, Kelvion i Promont.

Laureatami Międzyszkolnego Konkursu Top Mechanik Edycja VII zostali:

• w kategorii szkół branżowych:

I MIEJSCE
PIOTR SIKORSKI / JAKUB KOZIEJSKI
DRUŻYNA MASTERFORM (ZS Świebodzice)

II MIEJSCE
KRYSTIAN ŁABAJ / PATRYK WOJTÓW
ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 5 W WAŁBRZYCHU

III MIEJSCE
JAKUB GOZDUR / BARTOSZ PAWLAK

DRUŻYNA AUTOCAM (ZSZiO w Kamiennej Górze)

• w kategorii technikum:

I MIEJSCE
KACPER BEDNARA / STANISŁAW RUDZKI

ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 5 W WAŁBRZYCHU

II MIEJSCE
PAWEŁ WALERYŚ / KACPER WINIARSKI

ZESPÓŁ SZKÓŁ ZAWODOWYCH W ZĄBKOWICACH ŚLĄSKICH

III MIEJSCE
JAKUB POMPA / KACPER MOSKWA
ZESPÓŁ SZKÓŁ I PLACÓWEK KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO W BIELAWIE

Nagrody w konkursie ufundowali: Autocam Poland, Optima Tools, Promech, Con Forza, MMC Hardmetal Poland.
Gratulujemy wszystkim zespołom, które wzięły udział w Konkursie Poziom wiedzy zaprezentowany w tegorocznym wydarzeniu przez młodych mechaników był naprawdę bardzo wysoki. Różnice w punktacji między drużynami były niewielkie.